Grup terapisi, bir veya daha fazla
terapistin küçük bir danışan grubuna birlikte danışmanlık ettiği bir
psikoterapi şeklidir. Grup terapisi, bireysel psikoterapi gibi, yaşamlarındaki
zorluklar ve sorunlarla baş etme becerilerini geliştirmek isteyen insanlara
yardım etmeyi amaçlar. Grup çalışması, insanların temelde sosyal varlıklar
olduğu ve yaşamları birçok yönden ayrılmaz bir şekilde diğer insanlarla
bağlantılı olduğu fikrine dayanır, bu nedenle bazı insanlar bir grup içinde
çalışmayı tercih ederler çünkü bu onlara zorluklarını keşfedecekleri ve
çözebilecekleri başka bir bağlam sunar.
Grup terapistinin yönlendirmesi altında grup destek verebilir, alternatifler sunabilir ve üyeleri rahatlatabilir, böylece güçlükleri çözülür ve alternatif davranışlar öğrenilir. Bir grup ayrıca birisinin insanlarla ilişki kurmanın yeni yollarını geliştirmesine yardımcı olabilir. Grup toplantısında, üyeler ne hakkında konuşmak istediklerine karar verirler ve birbirlerine geri bildirimde bulunmaları için teşvik edilirler. Grup, grup başına 8 danışan ile sınırlıdır ve bir grup dolduğunda başka bir grup kurulacaktır, böylece herhangi bir zamanda insanların bir gruba katılması için yer olacaktır. Grup psikoterapisinin amacı, duygusal zorlukların çözülmesine yardımcı olmak ve gruptaki katılımcıların içsel ve kişilerarası gelişimini teşvik etmektir. Gruplar doğaları gereği heterojendir, bu da tüm grup üyelerinin aynı sunum güçlüklerine sahip olmasının kaçınılmaz olmadığı anlamına gelir. Gerçekte, klinik deneyim, bireyler arasında çok fazla örtüşme ve birbirlerinin deneyimlerinden öğrenmek için bol fırsatlar olduğunu bize bildirir. Dünya görüşümüzü veya benzer zorlukları tam olarak paylaşmayan insanları dinlemek ve onlarla etkileşim kurmak da yararlıdır.
Gruplara özgü terapötik
faydalar nelerdir?
Gruba özgü tedavi edici etkiler arasında evrensellik (yalnız değilim duygusu), özgecilik (başlarını düşünme), eşduyum becerilerinde artış, umut aşılaması, geçmişi tamir eden duygusal yaşantı, sosyalleşme becerilerinin gelişmesi, sağlıklı özdeşimler kurma, kabul ve hoşgörü geliştirme, gerçeği değerlendirme yetisinde artış, ilişkisel öğrenmeler, farkındalık artışı, içgörü artışı vardır.
Nasıl katılabilirim?
İlk olarak, ihtiyaçlarınızı konuşmak ve grup için uygun bir aday olup olmadığınızı kontrol etmek için 15 dakikalık ücretsiz bir ön görüşmeye katılacaksınız. Değerlendirme, mevcut endişeleriniz, ihtiyaçlarınız, gelecekteki hedefleriniz ve duygusal destek grubunun yapısı hakkında konuşmamıza izin verir. Grup oturumlarının ihtiyaçlarınıza, müsaitlik durumuna ve gereksinimlerinize uygun görüldüğü durumlarda, sunulan bir sonraki gruba katılmak için kayıt yapılır. Gruba kabul edildikten sonra bir sonraki seans başlayabilir, haftada birden fazla desteğe ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız birden fazla gruba katılabilirsiniz.